Taalontwikkeling bij kinderen 3

Kinderen en nieuwe talen -3-

In dit laatste deel van onze blog over taalontwikkeling bij kinderen geven we praktische tips met betrekking tot het meertalig opvoeden van kinderen.

Commitment

Eerder schreven we al dat het meertalig opvoeden van uw kind commitment vergt. Een gestructureerde aanpak vanuit de kant van de ouders werkt vaak al wonderen. Bedenkt u hierbij: Rome is ook niet in een dag gebouwd. Dat wil zeggen dat het een langdurig proces is waarbij u met uw kind op een spelende wijze in contact brengt met de gewenste ta(a)l(en). De onbewuste manier waarop een kind leert maakt dat uw kind zelf bepaald wat hij wel en niet oppikt. Wilt u uw kind een specifiek onderdeel leren, zorg dan dat u het leerdoel voor u zelf helder heeft en heb bijpassende oefeningen (bijv oefeningen met getallen, kleuren of dieren).

Leerlijnen meertalig opvoeden

Globaal zijn er drie verschillende leerlijnen voor het meertalig opvoeden. Dat zijn de One Parent One Language (OPOL) methode, de One Situation One Language (OSOL methode) en de Minority Language @ Home (ML@H).

  • Bij de OPOL methode spreekt ieder van de ouder het kind in een andere taal aan (bijv. de vader Engels en de moeder Duits). Deze methode is rond 1900 voor de eerste keer gebruikt. De OPOL Methode heeft een grote slagingskans doordat het kind consistent in twee talen wordt aangesproken. Probeer uw kind ook in contact te brengen met andere mensen die de taal spreken die u wilt aanleren. Zodoende leert uw kind ook van andere de taal.
  • De One Situation One Language aanpak heeft een ander uitgangspunt. Hierbij spreekt u uw kind alleen in de gewenste tweede taal als zich een bepaalde situatie voor doet. Bijv. voorlezen tijdens het voorlezen doet u dit in het Engels, of tijdens het boodschappen doen spreekt u Engels. Zodoende leert uw kind de taal gerelateerd aan een bepaalde situatie.
  • Bij de ML@H aanpak spreekt iedereen thuis de tweede taal die men wil aanleren of blijven behouden. In de situatie dat u met uw familie naar bijvoorbeeld Amerika verhuisd zal de “majority language” Engels zijn. Om het Nederlands niet te verleren spreek iedereen thuis Nederlands. Zodoende blijven uw kinderen in contact met de Nederlandse taal. Deze aanpak werkt doorgaans beter bij schoolgaande kinderen vanwege de sociale interactie die ze hebben.

Consistentie

Onafhankelijk van de manier die u kiest is er een belangrijk element dat u in gedachten moet houden: Consistentie! Consistentie is van groot belang, stel daarom samen met uw partner een leerplan op om gestructureerd te werken aan de meertaligheid. Zodoende weet u ook van elkaar de rol en de leerdoelen en kunt u hierop beter sturen. Alleen zo kunt u context voor uw kind creëren. te creëren. Een kind heeft namelijk nog geen besef van het feit dat er meerdere talen zijn.

Daarnaast is het een traject dat vele jaren in beslag neemt. Het tussentijds stoppen van de meertaligheid heeft voorzover ons bekend geen nadelige gevolgen, maar is wel jammer van de potentie die verlopen gaat bij uw kind.

Wij wensen u veel plezier met het tweetalig opvoeden van uw (klein)kind(eren).
Mocht u vragen hebben over meertaligheid of het leren van een tweede taal. Kijk op onze website voor meer informatie over Nederlands voor expats of neem geheel vrijblijvend contact met ons op 085 40 17 825  of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl

« Terug

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie?

Bel 085-4017825 Stuur een e-mail Vraag offerte aan