Blog

Taalontwikkelingsstoornis en leren taal

Offerte

Welke invloed heeft een beperking/ stoornis op het leren van een taal

Taal verbindt mensen en culturen. Taal is dé manier om met elkaar in contact te komen. Het leren van een nieuwe taal is voor iedereen anders. In onze blog reeksen meer informatie over de verschillende aspecten bij het leren van een nieuwe taal.

Introductie

Interlect verzorgt onder andere een zakelijk taaltraining Engels, taaltraining Duits en taaltraining Frans aan mensen die een ‘vreemde’ taal nodig hebben voor het goed uitoefenen van hun functie. Tijdens deze trainingen komen wij incidenteel mensen tegen die last hebben van een taal- en/of spraakprobleem. Dyslectie is een bekende vorm, maar slechts een van de vormen.

Onze trainers hebben methodieken die ze tijdens de training toepassen om het leren van de aangeboden stof te vergemakkelijken voor de cursist.

Invulling zakelijke taaltraining Engels

Onlangs hadden we een cursist met TOS in een van onze zakelijke taaltrainingen Engels en dat vraagt een geheel andere aanpak. Onze trainer en cursist hebben samen de zakelijke taaltraining Engels invulling gegeven en zijn tot een goed resultaat gekomen. Toch willen we graag even wat dieper ingaan op deze taalontwikkelingsstoornis en hebben een aantal tips voor het leren van een taal (voor iedereen toepasbaar en leerzaam!).

Taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer vijf procent van de bevolking de taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. In de hersenen van deze mensen wordt taal minder goed verwerkt, waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden en leren van woorden of klanken. Bij TOS gaat het in de basis om een stoornis in het leren van de moedertaal. Het probleem uit zich dan ook meestal bij kinderen.

Wereld van communicatie

Bij TOS staat de taalstoornis op zichzelf en wordt dus niet veroorzaakt door bijvoorbeeld een verstandelijk beperking of door onvoldoende taalaanbod. Met taal ligt een hele wereld van communicatie en begrijpen voor je open. Maar als je TOS hebt dan gaat dat natuurlijk veel moeilijker. Mensen met TOS hebben vaak moeite om op een woord te komen, gebruiken vaak dezelfde woorden, maken korte zinnen en vertellen vaak hetzelfde. Daardoor kunnen er misverstanden ontstaan en is het soms lastig jezelf en de wereld te begrijpen.

Leven met TOS

Het leren van taal is een bijzonder proces en essentieel voor participatie en het ontwikkelen van je identiteit. Bij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is niet meteen duidelijk wat de aard en ernst van de problematiek is. Ouders en familie kunnen vaak niet begrijpen waarom hun kind niet gaat praten, terwijl het goed hoort en ook niet dom is. Mensen met TOS voelen zich onbegrepen en ook niet goed gewaardeerd en worden daardoor vaak erg onzeker.

Tips leren taal

Een tweede taal leren is niet makkelijk, zeker niet als je een taalstoornis hebt. Maar iemand met een taalstoornis kan net zo goed deelnemen aan een zakelijk taaltraining Engels, het duurt misschien alleen wat langer. Onze ervaren docenten hebben enkele tips op een rijtje gezet:

  • Ben bereid om te leren door te luisteren. Luisteren helpt u nieuwe woordenschat te ontwikkelen en de structuur van de taal te leren kennen.
  • Ben nieuwsgierig naar de cultuur van het land en de taal. Hoe meer interesse in de verschillende aspecten van bijvoorbeeld de Engelse cultuur, zal het leren van de taal vergemakkelijken.
  • Een taal leren doe je niet alleen uit een boek. Door de betreffende taal te spreken met native speakers, kranten te lezen, naar muziek te luisteren en tv/filmpjes te kijken, leer je een taal sneller en beter. Dus maak gebruik van alle beschikbare middelen: persoonlijke contacten, boeken, internet, video’s, televisie, social media (groepen/netwerken in de taal die u wilt leren) etc.
  • Wees niet bang om fouten te maken. Negativiteit werkt vertragend bij het leren van een vreemde taal. Wanneer u met mensen online of live communiceert, schroom dan niet om aan te geven dat u de taal nog aan het leren bent en mogelijk fouten maakt. Het is zelfs raadzaam uw gesprekspartner(s) te vragen om u te verbeteren (met uitleg) wanneer u een fout maakt. U zult de taal hierdoor alleen maar sneller beheersen!
  • Offerte aanvragen

    Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.