Blog

Wat weet u van de Portugese taal

Offerte

Wiens brood men eet wiens woord men spreekt

Je zakenpartner verstaan leidt in bijna alle gevallen tot meer begrip en omzet

Introductie

Het Portugees maakt onderdeel uit van de Romaanse taalfamilie die niet alleen hier in Portugal wordt gesproken maar ook in andere landen van de wereld zoals Brazilië, Angola, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië, Mozambique, Goa en Malakka (Cristao). Romaanse talen zijn talen die zijn ontstaan uit het Latijn, de oude taal van de Romeinen.

In de landen waar men in de Romeinse Oudheid langdurig Latijn heeft gesproken, ontwikkelden zich de zogeheten Romaanse talen, die rechtstreeks van het gesproken Latijn zijn afgeleid: Italiaans, Frans, Spaans, Portugees en Roemeens. Het Portugees lijkt sterk op het Spaans maar de uitspraak is heel anders. Het Portugees heeft een unieke klank en is direct herkenbaar.

Geschiedenis

Aan het einde van de 15e eeuw begonnen landen zoals Portugal, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië aan hun ontdekkingsreizen. Er werden vloten gebouwd om de wereld te verkennen en kolonies te stichten. In de koloniën werd de moedertaal van het thuisland gesproken en zo werden enkele Europese talen wereldtalen, zo ook het Portugees. Inmiddels is het aantal Portugeestaligen meer dan 20 keer zo groot als het aantal inwoners van Portugal.

Galicisch

Er wordt door een deel van de Portugezen streektaal of minderheidstaal gesproken. De meest voorkomende streektaal in Portugal is het Galicisch. Het Galicisch toont zeer sterke overeenkomsten met het Portugees, in het bijzonder met de Noord-Portugese dialecten. Het wordt in het noorden van Portugal en in Spanje door 3,5 miljoen mensen gesproken. Het Galicisch is net zoals het Spaans en het Portugees een Romaanse taal. De Portugese taal kent een aantal dialecten zoals Algarvio in de Algarve en Madeirense op het eiland Madeira.

Wereldwijd

Het Portugees (lingua portuguesa) wordt wereldwijd door ongeveer 230 miljoen mensen gesproken en in 10 landen heeft het de status van officiële spreektaal. Dat de voertaal in Brazilië Portugees is komt door het verdrag van Tordesilla van 1494 waarbij Zuid-Amerika in tweeën werd verdeeld tussen Spanje en Portugal.

Op grond van dat verdrag kreeg Portugal Brazilië toegewezen. Portugees wordt bijna door de gehele Braziliaanse bevolking gesproken. Portugeessprekende landen werken samen op taalgebied in de Gemeenschap van Portugeessprekende landen. Dit is de unie tussen landen waar Portugees een officiële taal is. Bij ons is het te vergelijken met de Nederlandse Taalunie.

Fado muziek

De Fado ontstond in het begin van de 19e eeuw in Lissabon. De fado wordt in het buitenland vaak beschouwd als het levenslied van het Portugese volk. Deze droeve en passionele muziek is onlosmakelijk met Portugal verbonden. Fado is het symbool van de Portugese nationaliteit en representeert de geest van het Portugese volk. Het werd gespeeld in kroegen en bordelen voor het plezier en ook om de pijn van het leven te verlichten. De Fadista is in het zwart gekleed met een sjaal gedrapeerd over haar schouders, staat voor de muzikanten en communiceert via gebaren en gezichtsuitdrukkingen. De handen bewegen, maar het lichaam blijft stilstaan. Het is een plechtig en statig optreden.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.