Blog

Bang om een vreemde taal te spreken?

Offerte

Leer een vreemde taal

Interlect verzorgt verschillende zakelijke taaltrainingen, zoals bijvoorbeeld Nederlands aan expats, maar ook een taaltraining Duits of taaltraining Frans voor Nederlanders die zaken doen in het buitenland. Doel van het volgen van een training is het leren je verstaanbaar te maken in de nieuwe taal.

Bang om een vreemde taal te spreken

We merken echter vaak dat bij het leren van een nieuwe taal mensen zich onzeker of angstig voelen als ze de taal ook daadwerkelijk moeten gaan spreken. Ze zijn bang om fouten te maken of dat ze niet worden begrepen en daardoor dom overkomen.

Natuurlijk begeleiden we onze cursisten hierbij, maar het is een feit dat als je een taal goed wilt leren spreken, dit proces met vallen en opstaan zal gaan. Juist door een taal regelmatig te spreken, dus ook buiten de trainingstijden, zult u sneller vooruitgang boeken. Met de volgende tips kunt u uw angst om in een andere taal te spreken overwinnen!

Oefen, oefen en oefen!

Oefening baart kunst! In onze eigen taal oefenen we eigenlijk de hele dag, zonder dat we het als oefenen zien. Heeft u een sollicitatiegesprek dan maakt u meestal een lijstje met vragen of onderwerpen die u wilt bespreken. Gaat u naar de supermarkt, dan maakt u een lijstje met producten die u nodig heeft. Of u moet een presentatie geven op het werk, dan maakt u vaak enkele notities en oefent u in uw hoofd wat u wilt gaan vertellen.

Allemaal voorbeelden van oefenen in onze moedertaal. Maak van oefenen een gewoonte; zeker in de nieuwe taal! Oefen eerst even wat zinnen voordat u bijvoorbeeld een telefoongesprek gaat voeren, in het hotel wat aan de receptie wilt vragen, voordat u de weg gaat vragen, etc.

Openheid

Het is meestal slim om aan te geven dat u de taal nog niet zo goed spreekt. Een ander kan hiermee rekening houden met het geven van simpele antwoorden of door rustiger te praten. Het is ook fijn als u iemand probeert te vinden die de taal goed spreekt, of nog beter een native speaker, die geduldig is en bereid is u op regelmatige basis te helpen met oefenen.

Het kan intimiderend zijn om met native speakers te praten die niet gewend zijn te spreken met anderstaligen en niet het geduld hebben naar u te luisteren. Met een geduldige gesprekspartner die u helpt met de fouten die u maakt, zult u zich niet zo onzeker voelen en met sprongen vooruit gaan.

Gebruik opgedane kennis

Wilt u een gesprek voeren met iemand of uw ideeën overbrengen in de andere taal, dat is zeker in het begin een uitdaging. Het beste is om bij de onderwerpen te blijven die u inmiddels goed kent. Kent u vijfhonderd woorden in de vreemde taal, gebruik dan deze vijfhonderd woorden om het beste te doen wat u kunt met uw taalkennis. Spreek om de boodschap heen die u probeert over te brengen in de woorden die u kent, en houdt u zich hieraan vast.

Denk aan deze tips wanneer u in een andere taal wilt spreken en voor u het weet spreekt u de taal met zelfvertrouwen!

Volgen zakelijke taaltraining

Wilt u beter kunnen communiceren met uw internationale klanten? Miscommunicatie met uw buitenlandse collega's voorkomen? Volg dan een van onze zakelijke taalcursussen. Een zakelijke taaltraining bij Interlect wordt afgestemd op uw wensen en doelstellingen. Gedurende een persoonlijk gesprek inventariseren wij de doelstellingen en daarna wordt met een intake bepaald wat het huidige taalniveau is.

Interlect ondersteunt cursisten bij het leren van een vreemde taal op alle niveaus. U kunt bij ons terecht als beginner, maar ook als gevorderde.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.