blog

Tips voor succesvol samenwerken met andere culturen

Werken met andere culturen

Nederland is steeds meer aan het internationaliseren en de kans is dan ook steeds groter dat je samen komt te werken met een international. Om miscommunicatie en problemen te voorkomen op de werkvloer hebben we een aantal handige tips die het makkelijker maken om succesvol samen te werken met mensen van andere culturen.

Tips voor succesvol samenwerken met andere culturen

Hierbij enkele praktische tips als u met andere culturen werkt:

  • Pas uw taalgebruik aan: Vermijd het gebruik van jargon, spreek langzaam en articuleer uw woorden. Op zakelijk gebied is Engels vaak de wereldtaal, maar let wel op want native-speakers hebben daarmee dus een voordeel. Ben je bewust van het feit dat het soms moeilijk is om zaken te doen in een taal die niet je moedertaal is.
  • Luister actief: Luister naar wat er wordt gezegd, vat samen wat je hebt gehoord en vraag om een bevestiging van jouw samenvatting. Dit helpt verwarring tussen culturen te verkleinen en geeft de kans om eventuele misverstanden te verduidelijken.
  • Stel open vragen: Als je gesloten vragen stelt, krijg je gesloten antwoorden terug (ja of nee). In plaats van ‘Is het rapport maandag klaar?’ kun je beter vragen: ‘Wanneer denk je dat het rapport af is?’ Mensen krijgen bij open vragen meer een gevoel van participatie bij de besluitvorming en samenwerking en zullen makkelijk eventuele obstakels delen.
  • Socialiseer: Neem de tijd om mensen persoonlijk te leren kennen. Dit is vooral belangrijk voor mensen uit een relatiegeoriënteerde cultuur, zoals Frankrijk. Sommige bedrijven houden een bedrijfsborrel en laten iedereen samen iets eten en drinken. Hoewel dit leuk kan zijn, is het niet de beste structuur voor mensen die elkaar niet kennen om contact te maken.
  • Beter is om iets creatiefs te doen, zodat je gesprekken of discussies stimuleert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de escape room. Een escape room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer binnen een bepaalde tijd proberen te verlaten.
  • Gebruik verschillende vormen van technologie: Niet iedereen houdt van e-mail, de telefoon of web-bijeenkomsten. Meng de verschillende vormen en gebruik verschillende media voor uiteenlopende culturele perspectieven vooral als je eenmaal weet wat de voorkeur in hun culturele context.
  • Pas je leiderschapsstijl aan: In sommige culturen geven mensen de voorkeur aan een manager die alle beslissingen neemt en daarna wel horen wat zij moeten doen. Andere culturen geven de voorkeur aan een meer ‘hands-off’ manager, die anderen beslissingen laat nemen of gezamenlijk komen tot besluiten (tenzij er een kritieke situatie is). Het is belangrijk te weten wat de culturele verwachtingen zijn van je internationale medewerkers over het nemen van beslissingen, zodat je frustratie en gebrek aan betrokkenheid kunt voorkomen.
  • Waardering / beloning: Op sommige plaatsen in de wereld, zal een nieuwe titel meer dan een salarisverhoging betekenen. Anderen geven juist de voorkeur een salarisverhoging en zegt een titel helemaal niets. Sommigen voelen erkenning als de beste beloning. Een promotie kan meer verantwoordelijkheid, een andere werkinhoud, meer geld, uitkeringen, enz. betekenen. Het is belangrijk om uit te zoeken wat voor een welke cultuur werkt.
  • Ben geduldig: In vele delen van de wereld gaat het leven langzamer. Neem de tijd om uit te vinden hoe het werkt in het land van herkomst van je internationale collega. De tijd die je hier insteekt, verdien je op lange termijn terug door begrip voor elkaar en een soepele samenwerking.
  • Leer te schakelen: Als je eenmaal weet wat de leden en medewerkers in je culturele team beweegt, is het belangrijk dat je leert te schakelen zodat je kunt inspelen op de uiteenlopende behoeften en culturele verwachtingen van je team.
 

Kennis van andere culturen: Een van de belangrijkste punten is dat je leert wat de verwachtingen van collega’s, business partners en teamleden uit verschillende landen en culturen zijn ten aanzien van de communicatie en de manier waarop je je gedraagt.

Training interculturele communicatie

Wil je bovenstaande punten je eigen maken? Volg een training interculturele communicatie bij de Interlect-groep. Neem voor meer informatie contact met ons op 085 40 17 825 of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl. Ook voor professionele vertalingen en taaltrainingen bent u bij ons aan het juiste adres.