blog

Tips voor zaken doen in België

Zakendoen in België

Ik ben altijd een beetje verbaasd als mensen zeggen dat het qua cultuurverschillen tussen Nederland en België wel meevalt. Ondanks dat we buren van elkaar zijn, zijn de verschillen qua cultuur en taal aanzienlijk en indien onjuist toegepast kan dit langdurig effect hebben op de relatie. Daarom een aantal tips voor als u zaken wilt doen in België.

Waar in België wilt u zaken gaan doen?

België kent zes verschillende regeringen en men kan drie taalgebieden onderscheiden. Wallonië, Vlaanderen en een Duitstalige gemeenschap. Vooraf besluiten op welke regio u zich gaat focussen, kan veel werk voorkomen.

Taalbarrières

Vlaams is geen Nederlands. Het Vlaams heeft vele, vaak subtiele, afwijkingen van het Nederlands zoals wij dit kennen. Laat foldermateriaal daarom altijd nakijken door een Vlaming of laat het vertalen door een professioneel vertaalbureau. Beheerst u het Frans onvoldoende maak dan gebruik van een professionele tolk. Of volgt u een taaltraining Frans. In Wallonie wordt het Engels door het overgrote deel van de bevolking niet geaccepteerd, dit evenzo als het Nederlands.

Ben gereserveerd

Nederlanders hebben een praatcultuur, we zeggen vaak waar het opstaat en willen in veel gevallen het laatst woord hebben. Iets wat door Belgen als brutaal wordt ervaren en in veel gevallen wrevel opwekt. In België heerst veel meer een luistercultuur en Belgen maken hun punt veel subtieler en indirect. Het vereist voor Nederlanders dat ze waakzaam moeten zijn voor subtiliteiten.

Managementstijl

In tegenstelling tot Nederland heeft België langere tijd onder de Spaanse heerschap geleefd. De Belgische cultuur is globaal meer romaans dan het Germaanse Nederland. Een verschil dat bijvoorbeeld in uitdrukking komt in de manier van leidinggeven. Waar het Nederlandse bedrijfsleven zich meer richt op het Rheinlandse overleg model en Belgen veel meer de Latijnse managementstijl aanhouden.

Eetcultuur

Zaken doen in België doet men over het algemeen gedurende een uitgebreide maaltijd. Het opbouwen van een zakenrelatie neemt meer tijd in beslag en dat vinden wij ‘efficiënte’ Nederlanders weer lastig.

Cultuurverschillen bij zakendoen in België

Zakendoen in België onmogelijk? Nee, maar een goede voorbereiding is, zoals met alles, wel nodig. Zorg dat u de cultuur begrijpt en indien nodig ook de taal spreekt. Spreekt u de taal onvoldoende op goed niveau, volg dan een taalcursus zakelijk Frans of schakelt u een van onze gesprekstolken in. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op via 085 40 17 825 of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl . Via onze website kunt u ook direct een offerte aanvragen.