blog

Wat is localisatie?

Als bedrijf wil je groeien, misschien wil je zelfs internationaal je product of dienst verkopen. Op het moment dat je internationaal gaat ondernemen, loop je al snel tegen taalverschillen aan. Om deze taalverschillen te overbruggen, worden vertalers ingezet. Deze zorgen ervoor dat de tekst vanuit de brontaal naar de gewenste doeltaal wordt vertaald. Dit kan bijvoorbeeld vanuit het Nederlands naar het Engels zijn. Vertalen is echter geen letterlijke vertaling van woorden. Een goede vertaler zorgt ervoor dat in de vertaling rekening wordt gehouden met verschillen tussen landen en culturen. Een goede vertaling is afgestemd op lokaal gebruik door een lezer.

Wat is localisatie?

In het vertaalproces is localiseren een belangrijke werkzaamheid. Het vergt in sommige gevallen ook voorbereidingstijd van de vertaler. Maar wat is localisatie nu precies? Het afstemmen van een tekst op een lokale markt heeft in sommige gevallen een verscheidenheid van aanpassingen nodig. Denk daarbij aan de volgende aanpassingen:

  • Culturele verschillen (bijv. je of u);
  • Aanpassen van icoontjes, afbeeldingen en kleuren;
  • Plaatselijke wet en regelgeving;
  • Schrijfwijze van data, tijden en nummers;
  • Valuta, meeteenheden.
Wat is de ROI van een localisatieproces?

Het professioneel laten vertalen van documentatie kan in sommige gevallen al snel duizenden euro’s kosten. Een verdere localisatie van documentatie is dus een extra kostenpost. Vanuit bedrijfseconomisch perspectief is het dus van belang te weten of een dergelijke investering zich terug betaald.

Helaas is het moeilijk om hierop een eenduidig antwoord te geven. Localisatie van documentatie heeft een bewezen positief effect op merkbeleving door klanten. Het toont dat u bereid bent om met een klant op zijn niveau in zijn eigen taal te spreken. Dat maakt dat klanten sneller en eenvoudiger hun keuze voor uw bedrijf kunnen maken. Wat de ROI van localisatie is, hangt allereerst sterk af van de gestelde doelstelling. Daarnaast is niet iedere marketingcampagne succesvol en heeft daarmee direct impact op de ROI.

Diensten Interlect

Als professioneel vertaalbureau kunt u bij ons terecht voor de volgende localisatie-services:

  • Software localisatie
  • Website localisatie
  • Multimedia localisatie
  • Desktop localisatie
 
Professioneel vertaalbureau

Wilt u weten wat wij als professioneel vertaalbureau voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Ook voor een juridische vertaling of beëdigde vertaling bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn bereikbaar op 085 40 17 825 of info@interlect-groep.nl. Of vult u ons offerteformulier in voor een vrijblijvende offerte voor het vertalen van uw documenten.

Ook interessant om te lezen: