blog

Wat weet u van de Arabische taal?

Uitleg over de Arabische taal

Om de Arabische wereld te ontdekken moet je de taal leren. Het Arabisch wordt gesproken door zo’n 320 miljoen mensen van Marokko tot en met Irak. De Arabische wereld staat in het middelpunt van de belangstelling. Internationale belangen, religieus conflicten en migratieproblematiek, maar ook economische samenwerking en wederzijdse culturele beïnvloeding, maken het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot een van de belangrijkste regio’s voor Nederland en Europa.

Geschiedenis Arabische Rijk

Arabisch is een Semitische taal. De taal is dus nauw verwant aan het Hebreeuws en Maltees. De taal komt oorspronkelijk van het Arabisch schiereiland. Daar was het de taal van de vele Arabische heidense stammen. Door de komst van de Islam in de 7e eeuw werd het Arabische rijk steeds groter. Met de islam kwam ook de Arabische taal naar deze landen. Volken die tot dan hun eigen taal en geloof hadden, namen de Arabische cultuur en taal over. Er vond een arabisering plaats van niet-Arabische landen zoals landen in Noord-Afrika. Ook volken in Irak en Syrië hadden geen Arabische inslag, maar zijn later gaan arabiseren. Iran behoort wel tot het Arabische rijk, maar daar heeft weer geen arabisering plaatsgevonden.

Koran

Arabisch is de taal van de Koran, het heilige boek van de Islam en het wordt daarom gezien als de moedertaal van de Islamitische wereld. Een vertaling van de Koran zou niet meer het letterlijke woord van God zijn. Daarom wordt van Moslims verwacht dat zij de Koran (of tenminste een klein stuk daarvan) in het Arabisch kunnen lezen of reciteren.

Het Arabisch alfabet

Het Arabisch schrift is waarschijnlijk ontstaan bij een volk dat de Natabaenen heet. Het Arabische alfabet kent 28 letters en wordt van rechts naar links gelezen. Het is ook een vloeiend schrift dat wil zeggen dat het altijd in een vloeiende lijn aan elkaar wordt geschreven. De precieze vorm van een letter is bovendien afhankelijk van de positie van de letter binnen een woord, vooraan, midden of achteraan. In het Arabisch heet de Arabische taal: الـعـربـيـة, al arabiyya.

Klinkers en medeklinkers

Medeklinkers staan in het Arabisch centraal. De stam van een woord bestaat uit medeklinkers. De klinkers vormen bepaalde uitgangen waarmee woorden een iets andere betekenis kunnen krijgen. De woorden moslim en islam zijn bijvoorbeeld beide afkomstig van de stam “slm”.

Arabische invloeden in Nederlandse taal

Door de invloed van de islam is het Arabisch schrift gangbaar geworden voor veel andere talen dan het Arabisch. Zo ook de Nederlandse taal. Wij hebben met name op het gebied van scheikunde een aantal Arabische woorden overgenomen. Vandaag de dag worden vooral islamitische begrippen steeds bekender in het Nederlands. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Admiraal
  • Algebra
  • Alcohol
  • Cijfer
  • Halal
  • Allah
  • Koran
  • Jihad
  • Sharia

Het Arabisch is ook de taal waar de cijfers 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 van afgeleid zijn. Daarnaast zijn er een aantal niet-Arabische talen die het Arabisch schrift gebruiken: Perzisch (Farsi, Iraans), Urdu, Pashto, Turks (tot 1928, daarna werd het Romeinse schrift gebruikt) en Koerdisch.

Wat is een Arabier?

Een Arabier is iemand die Arabisch spreekt als moedertaal en leeft in de Arabische cultuur. Er zijn ongeveer 300 miljoen mensen die zich Arabier noemen. Zij leven in het gebied van Marokko tot Mauritanië tot aan de Perzische Golf en de Arabische Zee in het oosten.

Officiële taal

Arabisch is in 26 landen de officiële taal; Algerije, Bahrein, de Comoren, Tsjaad, Djibouti, Egypte, Eritrea, Irak, Israël, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Mauritanië, Marokko, Oman, Palestijnse Autoriteit, Qatar, Westelijke Sahara (SADR), Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Jemen. Het taalgebied bestrijkt daarmee zo’n 6.000 kilometer. Het MSA is een soort ABN voor de Arabische wereld. Dit MSA is het communicatiemiddel bij uitstek van de ontwikkelde Arabieren. De taal wordt gebruikt in kranten, literatuur, officiële toespraken, kringen van intellectuelen en op radio en televisie. Op deze laatste twee kanalen wordt ook een mengvorm van dialect en MSA gebruikt. Dit noemt men ‘de derde taal’.

Taaltraining Arabisch

Interlect verzorgt zakelijke taaltrainingen op maat in onder andere het Arabisch, Hindi, Chinees, maar ook de Europese talen zoals een taaltraining Engels, Italiaans, Spaans, Frans of een taaltraining Duits. Voor meer informatie over onze zakelijke taaltraining op maat neemt u contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 085 40 17 825. U kunt ook direct een offerte opvragen.