Blog

Wat weet u van de Arabisch taal

Offerte

Een taal leer je woord voor woord

Wat weet jij van een ander als je elkaar niet kunt verstaan?

Introductie

Om de Arabische wereld te ontdekken moet je de taal leren. Het Arabisch wordt gesproken door zo’n tweehonderd miljoen mensen van Marokko tot en met Irak. De Arabische wereld staat in het middelpunt van de belangstelling. Internationale belangen, religieus conflict en migratieproblematiek, maar ook economische samenwerking en wederzijdse culturele beïnvloeding, maken het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot een van de belangrijkste regio’s voor Nederland en Europa.

Geschiedenis van het Arabische rijk

Arabisch is een Semitische taal, en dus nauw verwant aan het Hebreeuws en Maltees. De Arabische taal komt oorspronkelijk van het Arabisch schiereiland. Daar was het de taal van de vele Arabische heidense stammen. In de 7e eeuw werd door de komst van de Islam, het Arabische rijk steeds groter. Met de islam kwam ook de Arabische taal naar deze landen.

Volken die tot dan hun eigen taal en geloof hadden, namen de Arabische cultuur en taal over. Er vond een arabisering plaats van niet-Arabische landen zoals landen in Noord-Afrika. Egyptenaren stammen af van de oude Egyptenaren die geloofden in hun eigen goden in plaats van in de Islam. De Noord-Afrikaanse Arabieren waren over het algemeen Berbers ook weer met hun eigen taal en gebruiken. Ook volken in Irak en Syrië hadden geen Arabische inslag, maar zijn later gaan arabiseren. Iran behoort wel tot het Arabische rijk, maar daar heeft weer geen arabisering plaatsgevonden.

Koran

De Arabische taal staat zeer centraal in de islam. De reden hiervoor is dat de Koran beschouwd wordt als het letterlijke woord van God. Daarom is de Arabische tekst van de Koran heilig. Een vertaling zou niet meer het letterlijke woord van God zijn. Daarom wordt van Moslims verwacht dat zij de Koran (of tenminste een klein stuk daarvan) in het Arabisch kunnen lezen of reciteren.

Het Arabische alfabet

Het Arabisch schrift is waarschijnlijk ontstaan bij een volk dat de Natabaenen heet. Het Arabische alfabet kent 28 letters en wordt van rechts naar links gelezen. Het is ook een vloeiend schrift dat wil zeggen dat het altijd in een vloeiende lijn aan elkaar wordt geschreven. De precieze vorm van een letter is bovendien afhankelijk van de positie van de letter binnen een woord, vooraan, midden of achteraan.

Klinkers en medeklinkers

In het Arabisch staan medeklinkers centraal. De stam van een woord bestaat uit medeklinkers. De klinkers vormen bepaalde uitgangen waarmee woorden een iets andere betekenis kunnen krijgen. De woorden "moslim"en "islam" zijn bijvoorbeeld beide afkomstig van de stam "slm".

Arabische invloeden in de Nederlandse taal

De Nederlandse taal heeft een aantal Arabische woorden overgenomen en dan met name op het gebied van de scheikunde. Vandaag de dag worden vooral islamitische begrippen steeds bekender in het Nederlands. Een aantal voorbeelden zijn:

Wat is een Arabier

Een Arabier is iemand die Arabisch spreekt als moedertaal en leeft in de Arabische cultuur. Er zijn ongeveer 300 miljoen mensen die zich Arabier noemen. Zij leven in het gebied van Marokko tot Mauritanië tot aan de Perzische Golf en de Arabische Zee in het oosten.

Landen waar Arabisch wordt gesproken

Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Soedan, Libanon, Palestijnse gebieden, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Syrië, Irak, Islamitische Staat (IS), Oman, Jemen, Bahrein en Qatar.

Landen en regio's waar het Arabisch een officiele taal is

Het Arabisch is in veel landen de officiële taal. In de volgende landen is het Arabisch de officiële taal: Algerije, Bahrein, de Comoren, Tsjaad, Djibouti, Egypte, Eritrea, Irak, Israël, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Mauritanië, Marokko, Oman, Palestijnse Autoriteit, Qatar, Westelijke Sahara (SADR), Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Jemen.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.