blog

Welk relatiegeschenk geef ik mijn (internationale) klanten?

Relaties met internationale klanten

“Welk relatiegeschenk geef ik mijn (internationale) klanten?”, was tijdens een van onze zakelijke taalcursussen Engels de vraag van een cursist. Een relatiegeschenk, het lijkt zo iets kleins en onbenulligs, maar toch is het ook bij het geven van relatiegeschenken uitermate belangrijk rekening te houden met culturele verschillen. Want zoals het woord al suggereert, dient het een geschenk te zijn die de relatie verstevigt of ten minste een positief gevoel geeft.

Uitzoeken relatiegeschenk

In de komende weken gaan we in 4 aparte blogs nader in op dit onderwerp. Want bijna iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen specifieke culturele achtergrond. Daarom kom je er haast niet mee weg om een standaard relatiegeschenk te hebben, waar men wereldwijd mee voor de dag kan komen. Enkele belangrijke handvatten waar rekening mee te houden bij het uitzoeken van geschenken:

Geef ik iets duurs of let ik op de prijs

In sommige delen van de wereld worden dure geschenken erg gewaardeerd. Een duur geschenk onderstreept het belang dat men hecht aan de relatie. Echter, waar het gebruikelijk is de gever een cadeau terug te geven van ongeveer gelijke waarde kan dit de tegenpartij in een lastig pakket brengen. Houd daarom ook rekening met het bestedingspatroon van de ontvanger in deze gevallen.

Een goede fles wijn of sterke drank

Tijdens kerst staat in Nederland een flesje wijn hoog in de lijst van relatiegeschenken. De kans dat dit geschenk in Frankrijk net zo gewaardeerd wordt, is minder groot. Probeer daarom te voorkomen een geschenk te geven dat in het land van de ontvanger zelf wordt gemaakt. In landen waar de accijnzen hoog zijn wordt een goede fles wijn of sterke dank wellicht al meer op waarde geschat.

Cultuuraspecten

Misschien lijkt bovenstaande overdreven maar onthoud: succes zit hem vaak in het detail! De vraag: “Welk relatiegeschenk geef ik mijn (internationale) klanten?” en andere culturele aspecten komen daarom altijd aan bod gedurende een van onze zakelijke taaltrainingen.

Meer informatie over onze zakelijke taaltraining Duits, taaltraining Engels, taaltraining Frans of een van onze andere zakelijke taaltrainingen, bel dan met 085 40 17 825 of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl.

Klik hier voor deel 2 van 4 uit onze blog reeks het geven van relatie geschenken in een internationale context.