blog

Welke taal spreekt men in Nieuw-Zeeland?

De talen van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland scheidde zich 80 miljoen jaar geleden af van het voormalige supercontinent Gondwana en dreef de Grote Oceaan in. Dit prachtige land staat bekend om de prachtige en gevarieerde flora en fauna, maar ook qua taal en cultuur is het een gevarieerd land. In deze blog krijgt u antwoord op de vraag: ‘Welke taal spreekt men in Nieuw-Zeeland?’.

Flora en fauna

Sinds die tijd heeft het land een unieke flora en fauna ontwikkelt. Nieuw-Zeeland heeft prachtige landschappen van tropische baaien, tot spuitende geisers maar ook vulkanen, indrukwekkende gletsjers met besneeuwde bergen. Nieuw-Zeeland kent fjorden, uitgestrekte stranden en diepe regenwouden. Er leven vele soorten planten en dieren die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Zo leeft hier zelfs een afstammeling uit de prehistorie: de tuatara. Deze vogel heeft een lichaamslengte van 63 cm en een gewicht van 3 kg. Een van de weinige nog overgebleven loopvogels is de beroemde kiwi, hét symbool van Nieuw-Zeeland en de takahe.

Geografie

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Deze twee eilanden worden door de Straat van Cook van elkaar gescheiden. Het Zuidereiland wordt van noord naar zuid gescheiden door de Nieuw-Zeelandse Alpen. Het Noordereiland is minder bergachtig maar kent wel vulkanisme. De nationale sport van Nieuw-Zeeland is rugby.
Bevolking
Nieuw-Zeeland heeft een bevolkingsdichtheid van zo’n 14 mensen per km² en telt bijna 4 miljoen inwoners waarvan ongeveer 75% een Europese afkomst heeft. Deze groep wordt ook wel Pakeha genoemd en hebben grotendeels een Britse afkomst. De Maori’s, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, vormen 15% van de bevolking, 5,3% is Polynesisch en 4,5% komt uit Azië.

Politiek en economie

Nieuw-Zeeland is een zelfstandig land met een eigen parlementair systeem. Ze erkent koningin Elizabeth II als haar koningin. Zij heeft echter geen invloed op de Nieuw-Zeelandse politiek en wordt vertegenwoordigd door een gouverneur. Nieuw-Zeeland heeft zich ontwikkeld tot een modern westers land met een hoge levensstandaard. De economie is voornamelijk agrarisch georiënteerd, met als belangrijkste exportproducten vlees, melkproducten, vis, fruit (o.a. kiwi’s) en groenten.
Talen. De officiële talen in Nieuw-Zeeland zijn Engels en sinds 1987 ook Maori. Het woord Maori werd voor het eerst gebruikt door de Europeanen en betekent normaal of gewoon. De Maori-taal wordt steeds vaker gesproken en onderwezen. Zelfs de Paheka’s raken steeds meer geïnteresseerd in de Maori cultuur en beschouwen deze steeds meer als een gemeenschappelijk cultureel erfgoed.

Maori-taal

Het Maori kent enkele overeenkomsten met Indonesische dialecten en Polynesische talen zoals die gesproken worden op Tonga, Samoa, de Cookeilanden en Frans-Polynesië. Het Maori-alfabet kent maar vijftien letters: de a, e, h, i, k, m, n, o, p, r, t, u, w, ng, en wh. De laatste letter wordt uitgesproken als een harde f. Het Maori kent geen s-klanken. 
Ook bestaat er een soort Kiwi-slang. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Rattle your dags! = schiet toch op!
Full as a bull = dronken
See ya = tot ziens zij trots

Andere talen

Daarnaast worden tal van andere talen gesproken in Nieuw-Zeeland, doordat het een grote bevolkingsdiversiteit kent als immigratieland. Er bestaan in Nieuw-Zeeland zo’n 174 talen, met inbegrip van enkele gebarentalen. Na het Engels en Māori, zijn de meest voorkomende talen Samoa (85.428 sprekers), Frans (53.757), Hindi (44.589) en Kantonees (gesproken door 44.154 personen). Het relatief grote aantal Franssprekenden is waarschijnlijk te wijten aan de populariteit van het Frans als vak op school en heeft geen relatie met grootschalige Franstalige immigratie. Maar daarnaast zijn er ook best veel Nederlandssprekende mensen, omdat de Nederlandse emigranten zich in de periodes 1950-1960 en 1980-1985 in Nieuw-Zeeland hebben gevestigd.

Taaltraining Engels

Wilt u zaken gaan doen met een bedrijf in Nieuw-Zeeland, dan is het zinvol te achterhalen welke taal gangbaar is in de markt die u wilt gaan bedienen. Wilt u een taaltraining volgen? Interlect verzorgt zakelijke taaltrainingen op maat in onder andere het Portugees, Spaans, Frans, Duits en Engels, maar ook een taaltraining Maori behoort tot de mogelijkheden. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld een taaltraining Engels contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 085 40 17 825. U kunt ook direct een geheel vrijblijvende offerte opvragen.