blog

Welke taal spreekt men in Pakistan?

De talen van Pakistan

In onze blogreeks ‘Welke taal spreekt men in …’, deze keer aandacht voor Pakistan. In 1947 werd Brits India opgedeeld in India en Pakistan. Pakistan, officieel de Islamitische Republiek, heeft meer dan 200 miljoen inwoners. Het land ligt in Zuid-Azië en grenst aan Iran, Afghanistan, China en India. De hoofdstad is Islamabad. Pakistan is een land met vele talen. Het heeft negen erkende talen, maar er worden zeker nog zo’n 70 andere kleine talen gesproken. In de zakenwereld worden de nationale talen Urdu en Engels gebruikt.

Groei

In de 20e eeuw is het aantal inwoners in Pakistan verzevenvoudigd. Pakistan kent diverse etnische groepen waarvan de grootste de Punjabi’s zijn. Andere belangrijke groepen zijn de Pathanen, Sindhi’s, Beloetsji’s, Muhajirs en de Seraiki’s. Maar ook veel Afghaanse vluchtelingen wonen in Pakistan.

Natuurschatten

Pakistan heeft een paar mooie, beroemde (natuur)schatten zoals de Himalaya en de Indus-rivier. Er zijn maar weinig landen waar religie zo’n belangrijke rol speelt als in Pakistan. Het land is min of meer de thuisbasis voor de Indiase moslims.

Politiek en economie

Een groot deel van de bevolking werkt in de landbouw, waar tarwe het belangrijkste gewas is. Verder wordt er rijst, gierst, maïs en gerst verbouwd. Katoen is het belangrijkste exportproduct. Veel Pakistani zorgen dat ze door straathandel extra geld verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden. Pakistan is een arm land en veel inwoners leven onder de armoedegrens.

De toegenomen sociale en etnische spanningen in de grote steden en de stevig verankerde bureaucratie vormen een extra zware belasting voor de ontwikkeling van de economie in Pakistan. De centrale overheid heeft weinig controle over de door minderheden bewoonde grensgebieden.

Criminaliteit

In Pakistan komt zware criminaliteit voor. Vooral in grote delen van de stad Karachi. Ook buitenlanders zijn soms doelwit van ontvoeringen. Er is een serieuze dreiging van terroristische aanslagen in Pakistan. De veiligheidssituatie is instabiel en onvoorspelbaar. Vooral in plaatsen als Quetta en Peshawar komt regelmatig terroristisch geweld voor.

Officiële taal

De officiële talen in Pakistan zijn het Engels en Urdu. Bij de deling van het Britse Rijk in 1947 koos de Pakistaanse regering voor Urdu als officiële taal. Dit omdat het Urdu duidelijk geassocieerd werd met de Islam en Pakistan zich zo van India wilde onderscheiden. De Pakistaanse overheid propageert het gebruik van het Urdu in het onderwijs en in de media, waardoor de het sprekersaantal van Urdu geleidelijk toeneemt. Desondanks spreekt slechts 8% van de bevolking Urdu als eerste taal. Naast Pakistan wordt het ook gesproken in onder andere Afghanistan, Bangladesh en India.

Urdu

Het Urdu (اردو) is de officiële nationale taal van Pakistan. De taal behoort tot de Indo-Europese talen. Urdu wordt geschreven in het Perso-Arabische nastaliq schrift. In tegenstelling tot de Arabische taal worden er bijna geen tekens gebruikt om klinkers te noteren. De taal is in grammaticaal opzicht verregaand gelijk aan het Hindi dat in Bollywood-films wordt gesproken. De taal die in Bollywood-films wordt gesproken bevat elementen van beide officiële talen. In Pakistan hebben zo’n 10 miljoen mensen Urdu als moedertaal. Daarnaast spreken nog eens zo’n 65 miljoen mensen wereldwijd de taal als moedertaal, omdat veel Pakistanen zijn geemigreerd. Hiernaast zijn er nog ±40 miljoen mensen die de taal als tweede taal beheersen.

Andere talen

Ander belangrijke talen van Pakistan zijn;

  • Sindhi vooral gesproken in de Pakistaanse provincie Sindh;
  • Punjabi is de officiële taal in de Indiase deelstaat Punjab en de meest gesproken taal van Pakistan;
  • Beloetsji is een West-Iraanse taal die gesproken wordt in het woestijnachtige zuidwesten van Pakistan;
  • Pasjtoe is een Indo-Iraanse taal die in Afghanistan en Pakistan gesproken wordt;
  • Kasjmiri is een taal die voornamelijk in de regio Kasjmir wordt gesproken.

Dialecten

Van het Urdu zijn verschillende dialecten. Naast het standaard Urdu is er een Dakhani dialect, wat gesproken wordt in het zuiden van India.

Taaltraining Engels

Wilt u zaken gaan doen met een bedrijf in Pakistan, dan is het zinvol te achterhalen welke taal gangbaar is in de markt die u wilt gaan bedienen. Volg dan een taaltraining. Interlect verzorgt zakelijke taaltrainingen op maat in onder andere het Portugees, Spaans, Frans, Duits en Engels, maar ook een taaltraining Urdu is mogelijk. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld een taaltraining Engels contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 085 40 17 825. U kunt ook direct een geheel vrijblijvende offerte opvragen.