blog

Welke taal spreekt men in Singapore?

De talen van Singapore

De Republiek Singapore is een land gelegen in het zuidoosten van Azië. Het behoort tot de vijftig kleinste landen ter wereld. Er wonen wel meer dan 5 miljoen mensen en dat maakt Singapore tot het op twee na dichst bevolkte land ter wereld. De meeste inwoners zijn van Chinese afkomst (76 %). Daarnaast wonen er Maleiers (15 %) en mensen van Indiase/Pakistaanse afkomst (7 %). Wat er overblijft zijn Europeanen en Euraziaten. De mix van inwoners maakt het ook een land met vele talen. Daarom in onze blogreeks ‘Welke taal spreekt men in …’, deze keer aandacht voor Singapore.

Economie

Als gevolg van een alsmaar groeiende economie is Singapore een land met een hoog welvaartsniveau. Het land behoort tot de belangrijkste handelsgebieden ter wereld. In Singapore wonen en werken duizenden expats uit vele landen. Hierdoor is de stad Singapore bijna uit zijn voegen gegroeid.

Talen

Singapore kent vier officiële talen: het Maleis, het Engels, het Mandarijns (Chinees) en het Tamil. De regering stimuleert het gebruik van het Engels als dagelijkse omgangstaal. In veel televisie-uitzendingen is het Brits-Engels te beluisteren. Officieel is Maleis de nationale taal omdat de Maleisiërs de eerste inwoners waren van Singapore. Zo is de tekst van het volkslied Majulah Singapora ook in het Maleis. Maar over het algemeen communiceert men in het Engels.

Meertalig

Bijna elke Singaporees spreekt meerdere talen en de kinderen worden ook meertalig opgevoed. Ook op school is de voertaal Engels, maar er wordt ook lesgegeven in hun moedertaal om het gevoel met hun cultuur en afkomst te behouden.

Dialecten

Er worden meerdere talen of dialecten dagelijks gebruikt. Singh wordt vaak gesproken. Het klinkt Engels, maar er worden veel woorden en uitdrukkingen uit andere talen in verweven. Het Singh maakt gebruik van Maleise, Chinese en Tamil woorden. Singlish wordt ook wel de blauwdruk van de Singaporese samenleving en geschiedenis genoemd.

Mix van culturen

Heel wat Chinezen spreken thuis of met vrienden Hokkien, Cantonnees, Hakka of een ander dialect.
De meeste mensen van Indiase afkomst zijn inderdaad Tamils uit het zuiden van India. Maar daarnaast zijn er nog de opvallende Sikhs (met tulband en baard), Parsees, Punjabi’s, Pakistani, Bengalezen, enzovoort. Ieder met hun eigen talen, tradities, religies kleding en gewoonten.

Ook de Maleisiers zijn niet zo gemakkelijk onder één noemer te brengen. Maar ook zijn er tal van mensen met Indonesische voorouders, onder andere Javanen, Minangkabauers, Balinezen, Sundanezen en Acehers.
En dan hebben we nog de Peranakan oftewel de Baba-Nyonya, een mengvolk dat traditioneel Maleis spreekt en een geheel eigen keuken en cultuur heeft ontwikkeld, maar toch ook trots is op het Chinese bloed dat door hun aderen stroomt.

Taaltraining Engels

Wilt u zaken gaan doen met een bedrijf in Singapore, dan is het zinvol te achterhalen welke taal gangbaar is in de markt die u wilt gaan bedienen. Volg dan een taaltraining. Interlect verzorgt zakelijke taaltrainingen op maat in onder andere het Portugees, Spaans, Frans, Duits en Engels. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld een taaltraining Engels contact op met ons. Wij zijn bereikbaar op 085 40 17 825. U kunt ook direct een geheel vrijblijvende offerte opvragen.