Tolken bij een notaris

Spreekt men het Nederlands onvoldoende dan dient een tolk aanwezig te zijn bij het tekenen van een notariële akte. Wij ondersteunen u daarbij graag. 

Vraag offerte aan

Economische verbetering

Het afgelopen jaar zien we een sterke toename in het aantal tolkdiensten bij notarissen. Onmiskenbaar een gevolg van de verbeterende economische omstandigheden waardoor mensen weer in staat zijn om hun slag te slaan op de Nederlandse woningmarkt.

De toename in het aantal tolkdiensten laat ook een andere trend zien: een verdere diversificatie van “de Nederlander”. Meer buitenlanders hebben de mogelijkheid een huis in Nederland te kopen. Veel gevraagde tolkdiensten zijn voor de talen Engels, Pools, Chinees, Turks, Duits, maar ook Hindi en Russisch komen steeds vaker voor.

Wettelijke eis

Het is een wettelijke eis dat er een tolk aanwezig is bij het passeren van een akte indien u of een van de partijen de Nederlandse taal niet voldoende machtig is. Maar waarom is dat eigenlijk? De reden is eigenlijk relatief simpel.

Of u nu een huis koopt, een BV opricht een testament of huwelijksvoorwaarden laat opstellen. Het passeren van een akte heeft juridische gevolgen. Een veel gehoorde opmerking is dat voor een Nederlander “de juridische taal al moeilijk genoeg is”. Voor iemand die de Nederlandse taal niet voldoende machtig is dit bijkans nog lastiger te volgen.

De tolk is er dus om de partij die de Nederlandse taal niet voldoende machtig is te ondersteunen bij het begrijpen van dat gene waarvoor getekend wordt. Stelt u zichzelf eens de vraag: zou ik een akte tekenen waaraan juridische consequenties zitten als ik niet alles voldoende zou begrijpen?

Kan het ook zonder “dure tolk”?

Een veel gehoorde kreet is ook: dan moet ik ook nog een keer een dure notariële tolk inschakelen. Is er geen andere oplossing?
Kan ik de akte bijvoorbeeld laten vertalen?

U zou er voor kunnen kiezen om de akte naar de voorkeurs taal van uw partner te laten vertalen. De ervaring leert echter dat u in veel gevallen duurder uit bent dan het inschakelen van een notariële tolk.
Het inschakelen van familieleden of kennissen?

Een goede notaris zal niet instemmen met een dergelijke oplossing. Dat heeft twee redenen. Allereerst hebben onze notariële tolken veel ervaring met het tolken van notariële akten en zijn daarom in staat om ook ingewikkelde passages in leken taal uit te leggen. Daarnaast zal een goede notaris vanuit mogelijke aansprakelijkheid niet toestaan dat u een kennis of familielid mee neemt als tolk.

Mocht u namelijk een akte ondertekenen waarvan u de gevolgen niet geheel heeft begrepen omdat u de taal niet goed machtig bent en er volgt schade dan kan een notaris in het ergste geval aansprakelijk gesteld worden.

Werkzaamheden van een notariële tolk

Als tolk is men verantwoordelijk voor het begrijpelijk overbrengen van de inhoud van de akte. Een goede voorbereiding van onze tolk is daarom belangrijk. Tijdens het passeren van de akte is de tolk “onpartijdig”.

Dat wil zeggen dat de tolk ervoor is om vragen en opmerkingen over de voorliggende akte van beide partijen zo goed mogelijk over te brengen. Ideaal is als de tolk aan het hoofd van de tafel zit. Zodoende kan hij beide partijen goed aankijken en aanvoelen of partijen elkaar begrijpen. Het voordeel van een tolk is dat vragen of onduidelijkheden direct besproken kunnen worden.

Wat doet Interlect voor u?

Indien u via Interlect een notariële tolkdienst reserveert nemen wij alle administratieve handelingen van u over. Wij zorgen ervoor dat wij de gegevens van de tolk bij de desbetreffende notaris aanleveren en vragen ook de concept akten op ter voorbereiding van onze tolk.

Zodoende kunt u zich richten op belangrijkere zaken: de verhuizing naar uw nieuwe woning. Wel zo prettig!

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor een notariële tolkdienst. Uiteraard kunt u ons ook telefonisch bereiken op 085 - 40 17 825.

Ook interessant om te lezen: 

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie?

Bel 085-4017825 Stuur een e-mail Vraag offerte aan

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Als u deze website bezoekt gaat u akkoord met ons privacy statement.