Blog

Tips voor zaken doen in Brazilië

Offerte

Succesvol zijn is in veel gevallen doorzetten

Om Nederlandse ondernemers een stapje vooruit te helpen in het realiseren van internationale dromen hebben we een uitgebreide selectie van landenblogs met tips over hoe om te gaan met taal- en cultuurverschillen.

Introductie

Voor het Nederlandse bedrijfsleven biedt Brazilië veel kansen. Het land groeide uit tot de zevende grootste economie van de wereld. Op het gebied van landbouw, mijnbouw, productie- en dienstensectoren is de economie van Brazilië behoorlijk goed ontwikkeld. Belangrijke exportproducten zijn koffie, ijzer, staal, geconcentreerd sinaasappelsap, sojabonen, rundvlees, tropisch hardhout en schoeisel. Het land beschikt over veel vruchtbare grond en een derde van de bevolking heeft een baan in de landbouw.

Economische situatie

Ook Brazilië werd getroffen door de wereldwijde crisis. In de eerste helft van 2014 bevond het land zich voor het eerst sinds lang in een recessie. De nationale munt (de real) devalueerde en de crisis in buurland Argentinië speelde ook mee omdat de import van verschillende producten een stuk duurder werd. De export van grondstoffen als olie en ijzererts is cruciaal voor de economie van het land, maar de prijzen daarvan daalden. De impact van Corona heeft ook een grote invloed gehad op het land.

Wetgeving in Brazilië

Brazilië kent een complexe regel- en wetgeving. De bureaucratie is groter dan in Nederland of andere Europese landen waardoor zakendoen geen gemakkelijke klus is. Ook de belastingbarrières maken het importeren van buitenlandse producten moeilijk. Daarom is het voor veel bedrijven aantrekkelijker en goedkoper om in Brazilië zelf te produceren.

Onderhandelen

Zakendoen in Brazilië vereist geduld. Het is dan ook belangrijk dat u flexibel bent bij de onderhandelingen. Plan uw zakelijke afspraken lang van tevoren in. Het is absoluut noodzakelijk u te verdiepen in de Braziliaanse manier van zaken doen. Houd rekening met laatste-moment wijzigingen in tijdstip en plaats.

Een relatie komt langzaam tot stand door een groeiend vertrouwen en door elkaar wat te gunnen. Het maken van persoonlijk contact met je partners is cruciaal wanneer je zaken wilt doen. Een goede voorbereiding, kennis van zaken en de juiste contacten hebben of weten te vinden, is van groot belang.

Taal

In Brazilië is Portugees de officiële taal. Dit verschilt echter behoorlijk van het Portugees dat in Portugal gesproken wordt. Houd u er rekening mee dat veel Brazilianen geen tweede taal spreken. De jongere generatie van managers van Braziliaanse bedrijven zullen wel Engels of Spaans spreken, maar het is moeilijk om ´voorbij de receptioniste of secretaresse´ te komen bij telefoongesprekken.

Taaltraining

Belangrijk is om te investeren in persoonlijke relaties en kennis van taal en cultuur. Wilt u zaken gaan doen met een bedrijf in Brazilië, dan is het zinvol te achterhalen welke taal gangbaar is in de markt die u wilt gaan bedienen. Interlect verzorgt zakelijke taaltrainingen op maat in onder andere het Portugees, Spaans, Frans, Duits en Engels. Voor meer informatie over onze zakelijke taaltrainingen op maat neemt u contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 085-40 17 825. U kunt ook direct een offerte opvragen.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.