Blog

Tips voor zaken doen in Nieuw Zeeland

Offerte

Internationaal ondernemen begint met een goede voorbereiding

Om Nederlandse ondernemers een stapje vooruit te helpen in het realiseren van internationale dromen hebben we een uitgebreid selectie van landen blogs met tips over hoe om te gaan met taal- en cultuurverschillen.

Economisch

Nieuw-Zeeland is het gemakkelijkste land om een bedrijf te starten en een bouwvergunning te krijgen. Het land heeft een aanhoudend goed presterende, stabiele economie en biedt kansen in sectoren waar Nederland in excelleert. De banksector doorstond de financiële crisis beter dan de meeste Europese banken en ook de Corona periode heeft Nieuw Zeeland economisch gezien goed doorstaan. Nieuw-Zeeland is al langere tijd op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Ze willen sterk zijn in andere sectoren dan alleen de landbouw. Nieuw-Zeeland dringt aan op een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie en is het ratificatieproces voor de Trans-Pacific Partnership Agreement is in volle gang.

Nieuw-Zeeland is een stabiel en veilig land. Nieuw-Zeeland staat al jaren in de top 3 van de meest transparante en minst corrupte economieën ter wereld. Samen met zijn sterke relaties en vrijhandelsverdragen o.a. met China, Australië, Singapore, Vietnam, Indonesië, Zuid-Korea maakt dit Nieuw-Zeeland tot de ideale springplank naar Aziatische markten. De explosief groeiende vraag naar Nieuw-Zeelandse landbouwproducten, inmiddels ruim 40% van de export, biedt nieuwe kansen voor bedrijven.

Omgangsvormen

Zakendoen in Nieuw-Zeeland betekent rustig beginnen met “how is your day today” en dan langzaam maar zeker tot the point komen. Het kost veel tijd maar als je het vertrouwen eenmaal gewonnen hebt, dan is het goed. Vaak verkiest men een beleefde houding boven de directe, ongedwongen omgang.

Draag zeker gepaste kleding: bij zakelijke contacten best een pak of blazer en broek, een das is niet noodzakelijk. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden of meer en kunnen blazers achterwege worden gelaten. Steeds meer zakenlui dragen geen das, met uitzondering van de 3 belangrijkste juridische bedrijven en sommige centrale overheden. Stijlvolle casual kledij is meestal aangewezen voor zakelijke ontmoetingen 's avonds en vrijetijdsactiviteiten tijdens uw bezoek aan Nieuw-Zeeland.

Zakelijke ontmoetingen

Nieuw-Zeeland en Nederland zijn met elkaar verbonden dankzij een aanzienlijke en actieve Nederlandse gemeenschap in Nieuw-Zeeland en ze lijken qua cultuur sterk op elkaar. De Nederlanders zijn als de Nieuw-Zeelanders harde werkers en hun directheid en eerlijkheid worden op prijs gesteld. Het opbouwen van een vertrouwensband is belangrijk voor zakendoen in Nieuw-Zeeland. Een woord-een woord, een man-een man!

Bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur in Nieuw-Zeeland is vriendelijk en men spreekt elkaar meestal met de voornaam aan. Veel ondernemers reizen regelmatig naar het buitenland. Afspraken legt u best vast voordat u naar Nieuw-Zeeland vertrekt, om zeker te zijn dat belangrijke contactpersonen beschikbaar zijn. Bedrijven verwachten gewoonlijk dat bezoekers in eerste instantie naar hun kantoor komen. Flexibiliteit en laagdrempeligheid zorgen voor efficiënte zakelijke contacten zonder al te veel ego. Op tijd op de afspraak komen is heel belangrijk en weerspiegelt de professionele aanpak van uw bedrijf.

Relatiegeschenk

Een klein en stijlvol geschenk wordt altijd op prijs gesteld alhoewel de Nieuw-Zeelandse zakenlui geen cadeaus verwachten. Vanwege zijn lage corruptie kunnen cadeaus met enig ongemak in ontvangst worden genomen.

Taal

Nieuw-Zeeland heeft twee officiële talen: Engels en Maori. Engels is de voertaal en kun je overal gebruiken. Maori dreigde lange tijd uit te sterven maar maakt de laatste jaren een comeback.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.