Welke taal spreekt men in Canada?

Hoewel er op de straten van Canada iedere dag wel 150 verschillende talen worden gesproken kent het land maar twee officiële talen: Engels en Frans. Frans is de moedertaal van 24% van de bevolking, het Engels van 63% van de bevolking. In 1969 besliste de Canadese federale regering op aandrang van de Franstaligen uit Québec om heel Canada officieel tweetalig te maken.

Frans is de officiële taal in Québec, maar in de rest van Canada overheerst de Engelse taal. Het regeringscentrum Ottawa is tweetalig, want alle ambtenaren moeten zowel het Frans als het Engels beheersen. Alle officiële overheidsdocumenten op nationaal niveau zijn zowel in het Engels als in het Frans geschreven.

Welke taal wordt waar gesproken?

Een heel ander verhaal is het echter op provinciaal niveau. Iedere provincie heeft zijn eigen unieke regels en regelgevingen op het gebied van taal. Buiten Québec hebben steeds minder mensen Frans als moedertaal, en hoewel er nog Franstalige gemeenschappen voorkomen in de maritieme provincies Manitoba en Ontario, is de taal in sommige gebieden sterk beïnvloed door het Engels op het gebied van woorden en zinsbouw. Dit heeft geleid tot een voor een buitenstaander onbegrijpelijke mengtaal die ‘franglais’ wordt genoemd. New Brunswick is de enige provincie die beide talen wettig erkend als officiële taal.

Dialect

Canadezen hebben hun eigen kenmerkende accent maar het geschreven Canadees-Engels lijkt erg veel op het Engels in Groot-Brittannië. Ook het Frans is in de loop der tijd sterk veranderd. Met name in de grote steden gebruiken de ‘Canadiens’ steeds meer anglicismen. Sommige woorden die in Frankrijk al verouderd zijn, worden hier nog wel gebruikt, zoals ‘charette’ voor kiepwagen en ‘fin-de-semaine’ in plaats van ‘le weekend’. Verder bestaat er een enorme variatie in het soort Frans dat er gesproken wordt. In de loop der tijd is in Québec een dialect ontstaan dat ‘Joual’ genoemd wordt. In de Yukon-territory in het noordwesten van Canada worden acht inheemse talen gesproken.

Mix van talen

Voordat de Europeanen naar Canada kwamen werden er in Canada verschillende inheemse talen gesproken. In 2001 spraken nog veel inwoners één of meerdere van deze inheemse talen en die werden beschouwd als hun moedertaal. Dit zijn voornamelijk Cree, Inuktitut en Ojibway. Canada biedt ook onderdak aan vele eerste, tweede en derde generatie migranten die in de loop der jaren naar Canada zijn vertrokken. Veel van deze migranten vestigen zich in buurten waar hun landgenoten al woonachtig zijn.

Zo zijn er buurten met een grote meerderheid van Italianen, Schotten, Ieren, Fransen, Grieken, Duitsers, Koreanen, Chinezen, Portugezen, Mexicanen etc. Het kan dus zeer goed voorkomen dat je in één van deze wijken terecht kunt met je moedertaal.

Taaltraining Engels of taaltraining Frans?

Wilt u zaken gaan doen met een bedrijf in Canada, dan is het zinvol te achterhalen welke taal gangbaar is in de markt die u wilt gaan bedienen. Interlect verzorgt zakelijke taaltrainingen op maat in onder andere het Spaans en Duits, maar ook een taaltraining Frans of taaltraining Engels. Voor meer informatie over onze zakelijke taaltrainingen op maat neemt u contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 085-40 17 825. U kunt ook direct een offerte opvragen.

« Terug

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie?

Bel 085-4017825 Stuur een e-mail Vraag offerte aan

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Als u deze website bezoekt gaat u akkoord met ons privacy statement.