Home » Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen is een jaarlijks evenement. Een week waarin extra aandacht wordt besteed aan het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Om extra aandacht voor de Nationale Voorleesdagen te genereren, worden bekende Nederlands gevraagd tijdens het Nationale Voorleesontbijt een verhaaltje voor te lezen. In deze blog gaan we in op het belang van voorlezen bij de taalontwikkeling van kinderen.
Niet alleen is voorlezen voor uw kind leuk en gezellig, het voorlezen levert ook een zeer belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van uw kind. Kinderen in de leeftijd tussen de 2 en 5 jaar worden veel voorgelezen door hun ouders. Bij kinderen die jonger zijn, is dit veel minder terwijl ook in deze leeftijd voorlezen van belang is bij de ontwikkeling van uw kind.
Uiteraard is uw baby nog te jong om echt te begrijpen wat u voorleest. Wel kan men met een baby van 3/4 maanden plaatjes kijken en benoemen wat men ziet. Gebruik boekjes met duidelijke en eenvoudige tekeningen en beperk het voorlezen tot een paar minuutjes. Vanaf 9 maanden kan men ook korte verhaaltjes voorlezen (bijvoorbeeld rijmpjes).
Voorlezen speelt een belangrijke rol bij taalontwikkeling en daarmee heeft het indirect een grote impact op de algehele ontwikkeling van een kind. Door voor te lezen leert een kind:
Voorlezen is niet alleen leuk maar ook nog eens enorm leerzaam voor uw kleine spruit. Meer informatie over taalontwikkeling bij kinderen? Lees onze driedelige blogserie over Taalontwikkeling bij kinderen.