blog

Tips leren Franse taal

Franse taaltips

Frans is de officiële taal van Frankrijk, maar wordt ook in een groot aantal andere landen gesproken. Naast België, Luxemburg, Zwitserland, wordt ook Frans in delen van Canada gesproken en in delen van Noord en Centraal Afrika. Maar ook in Vietnam, Cambodja, Madagaskar en andere Franse overzeese gebieden. Ongeveer 75 miljoen mensen hebben Frans als moedertaal. Frans komt daarmee op de 14e plaats als wereldtaal. Daarnaast spreken nog zo’n 250 miljoen mensen Fans als tweede taal.

Frans is een van de officiële talen van onder andere de Verenigde Naties, de Europese Unie, de NAVO, de WEU, de WTO, de OSCE, de NAFTA het Rode kruis, Artsen zonder grenzen, het IOC en vele andere internationale organisaties.

Oorsprong taal

Frans is een Romaanse taal, dus van Latijnse oorsprong. Romaanse talen delen een soortgelijke grammaticale structuur en er zijn vaak gelijkenissen in woordenschat. Als je Frans spreekt, heb je een voorsprong in het leren van andere Romaanse talen zoals Spaans, Portugees en Italiaans. Dit geldt dus ook andersom. Zeker bij wie Italiaans spreekt, kan de Franse taal doorgaans goed begrijpen. Franse grammatica heeft overeenkomsten met Spaans en Italiaans.

Wanneer u Frans leert, heeft u misschien wat moeite met geslachten, werkwoordvervoegingen en uitspraak van nasale klanken. Sommige klinkers hebben een accent en een aantal veel gebruikte werkwoorden zijn onregelmatig.

Tips leren Franse taal

Hierbij alvast enkele tips voor het leren van de Franse taal zodat je enigszins voorbereid begint aan een zakelijke taaltraining Frans of het leerproces van de Franse taal te vergemakkelijken.

Schrijftaal en uitspraak

In het Frans wordt niet alles uitgesproken wat geschreven is. Een bekende fout die veel wordt gemaakt is bijvoorbeeld het woord Paris. Veel mensen hebben de neiging om de ‘s’ aan het einde uit te spreken. Maar de algemene regel in het Frans is dat de laatste medeklinker niet wordt uitgesproken, tenzij gevolgd door een klinker. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar meestal gaat deze regel op.

Vragen en bevestigen

In het dagelijks gesproken Frans hebben vragen vaak een structuur die identiek is aan een bevestiging. Neem bijvoorbeeld ‘tu veux du pain?’. Als het vraagteken in deze zin wordt weggelaten, dan wordt deze zin bevestigend. Tu veux du pain betekent dan ‘je wilt brood’ in plaats van ‘wil je brood?’. In dergelijke gevallen gaat het bij de spraak dus om intonatie. Als het een vraag betreft, dan moet de toon aan het einde van de zin omhoog gaan.

De Franse taal kent veel woorden of zinsneden met dezelfde klanken als een ander woord. Bijvoorbeeld werkwoordvervoegingen die hetzelfde worden uitgesproken, maar anders worden gespeld. Zoals ‘tu es’ versus ‘elle est’. In beide gevallen wordt alleen de ‘e’ uitgesproken als een ‘è’.

Met name in de Franse taal is het belangrijk om te weten dat een zin in een bepaalde taal niet altijd een directe vertaling of verwijzing heeft in de te leren taal. Probeer daarom niet alleen woorden en werkwoordvervoegingen te leren, maar ook hele zinnen en uitdrukkingen.

Mensen die Frans leren, hebben vaak moeite met het gebruik van ‘tu’ (jij) en ‘vous’ (u). Het is een kwestie van tutoyeren en vousvoyeren. Jongere generaties hebben nogal eens de neiging om te tutoyeren, maar de Fransen houden nog steeds van de etiquette. ‘Tu’ zeg je alleen tegen vrienden en bekenden, ‘vous’ tegen ouderen, onbekenden en meerderen op je werk.

Boeken zijn geweldig om schrijven, grammatica en woordenschat te oefenen, maar dat wil niet zeggen dat je de taal ook kunt spreken. Om uw luister- en spreekvaardigheid te oefenen, kunt u het beste naar de radio luisteren, films en tv kijken en praten met moedertaalsprekers zonder bang te zijn om fouten te maken.

Luister en kijk naar alles wat u interesseert, of dat nou het nieuws is of een kookprogramma.

Taaltraining Duits

In onze blog met Tips voor zakendoen met Frankrijk hebben we het al gehad over het leren van de taal als je zaken wilt doen in Frankrijk. De Franse taal is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. Ondanks dat de meeste Fransen – en zeker Franse jongeren – wel Engels begrijpen, is het voor het succes van uw zakelijk contact belangrijk dat u Frans spreekt.

Zakendoen in Frankrijk is ervoor zorgen dat u de taal in de basis spreekt en begrijpt. Het is dus zinvol om een taaltraining Frans te volgen bij Interlect, voordat je je op de Franse markt begeeft. Neem voor meer informatie over een zakelijke taaltraining Frans contact met ons op 085 40 17 825 of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl of vraag via onze website direct een offerte op voor een taaltraining Frans.