blog

Tips leren Spaanse taal

Spaanse taaltips
Het Spaans is na het Mandarijn Chinees de meest gesproken taal ter wereld als we het hebben over moedertaalsprekers. Het Spaans telt zo’n 406 miljoen moedertaalsprekers en nog eens 180 miljoen mensen die het als tweede taal spreken. De historische oorsprong van de taal ligt in Spanje, maar de meeste sprekers zijn tegenwoordig in Latijns-Amerika te vinden. Maar het Spaans is niet zomaar Spaans. De taal kent zowel in Spanje zelf als in Latijns-Amerika varianten die soms aanzienlijk van elkaar verschillen. In deze blog geven wij wat tips voor het leren van de Spaanse taal in het algemeen.

Tips leren Spaanse taal

Eerst wat grammaticale tips:
Gebruik van lidwoorden: El wordt gebruikt bij mannelijke zelfstandig naamwoorden en la bij vrouwelijke zelfstandig naamwoorden. Ook heeft het Spaans aparte vormen voor het meervoud. La in het meervoud wordt las en el wordt los.

Een fout die vaak wordt gemaakt is de zin: “Uno momento”. Dit is dus niet goed. Het is un momento. Onbepaalde lidwoorden in het Spaans zijn: un, una, unos, unas. “Uno” is het getal één.

Uitspraak:

Een aantal letters wordt in het Spaans anders uitgesproken. De h wordt bijvoorbeeld niet uitgesproken. Bijvoorbeeld hola (hallo) wordt uitgesproken als ola. De ñ wordt uitgesproken als een nj, bijvoorbeeld España (Spanje in het Spaans). De ll wordt uitgesproken als lj. Bijvoorbeeld paella wordt uitgesproken als “paelja”. Op internet zijn filmpjes te vinden waarmee je alfabet kan oefenen en dus al een beetje gewend kan raken aan de uitspraak.

Dubbele medeklinkers:

Het Spaans kent alleen dubbele cc en dubbele nn bv. bij acción (actie) en alle daarvan afgeleide woorden. Bv. reacción, interacción. Voorbeelden nn: innovación, innoble, connotación. Het gaat hier om woorden die beginnen met n- en kregen voorvoegsel in- of con-. De RR en de LL zijn medeklinkers op zichzelf in het Spaans, geen verdubbelingen van R of L.

Wat meer algemene tips om de taal te leren, zijn:

  • Oefen met native speakers: De beste manier om jezelf in het dagelijks leven “onder te dompelen” in de Spaanse taal en cultuur is in contact komen en oefenen met moedertaalsprekers. Dit kan bijvoorbeeld bij Café Cultura in Rotterdam. Hier kun je met moedertaalsprekers je Spaans oefenen en tegelijkertijd kun je hen helpen bij het leren van de Nederlandse taal.
  • Zoek naar social media groepen/netwerken in de taal die je wil leren en probeer actief deel te nemen. Tip: word lid van de groep ‘Spaans Leren’ op Facebook.
  • Zet de taal van je mobiele telefoon en laptop in het Spaans. De meeste mensen zijn dagelijks veel met hun mobiele telefoon en laptop bezig en door deze simpele truc vergroot je je woordenschat al aanzienlijk.
  • Kijk naar Spaanse televisieprogramma’s of films met Spaanstalige ondertiteling. Luister goed naar de uitspraak en schrijf de woorden die je niet (her)kent op om later op te zoeken.
  • Luister naar Spaanstalige muziek en zoek de songtekst erbij. Vertaal de teksten zodat je weet waar het nummer over gaat.
  • Voor beginners zijn er een aantal interessante apps waarmee je in korte tijd de basis van de Spaanse taal onder de knie krijgt. Leer op speelse wijze Spaanse woordjes en zinnen met Duolingo, Memrise, Learn Spanish, CatSpanish (alleen iOS) en met Spaans leren: De uitspraak en woordenschat coach.
  • Zoek de betekenis van woorden met Google Translate (incl. Photo Translate), Spanish Dictionary and Translator (SpanishDict) of Spanish Tutor / Translator. 
 

Taal leren

Het leren van een nieuwe taal kost tijd en toewijding, en voor de één is het moeilijker dan voor de ander. Wees niet bang en terughoudend. Het is niet erg om fouten te maken. In het begin zal je niet alles begrijpen of niet snel genoeg op de juiste woorden komen. Dit hoort bij het leerproces. Het kan zijn dat je je ongemakkelijk voelt, maar het is door te blijven oefenen dat je de taal echt zal leren.

Het is heel belangrijk om goed te luisteren. Vaak hebben talen eigen specifieke klanken die niet in je eigen taal voorkomen. Wil je deze klanken beheersen, dan moet je eerst goed luisteren.

Zakelijke taaltraining Spaans

De Spaanse taal is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Ondanks dat de meeste Spanjaarden – en zeker Spaanse jongeren – wel Engels begrijpen, is het voor het succes van uw zakelijk contact belangrijk dat u Spaans spreekt. Zakendoen in Spanje is ervoor zorgen dat u de taal in de basis spreekt en begrijpt. Het is dus zinvol om een taaltraining zakelijk Spaans te volgen bij Interlect, voordat je je op de Spaanse markt begeeft.

Neem voor meer informatie over een zakelijke taaltraining Spaans contact met ons op 085 40 17 825 of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl of vraag via onze website direct een offerte op voor een training zakelijk Spaans.