blog

Tips voor zaken doen in Frankrijk

Zakendoen in Frankrijk

Frankrijk is een aantrekkelijke plek om zaken te doen; gekwalificeerde arbeidskrachten, een uitstekende infrastructuur, de aanwezigheid van een aantal van de meest dynamische bedrijven in de wereld. Maar Frankrijk heeft ook een van de grootste economieën van Europa en telt wereldwijd mee. Fransen zijn trots op hun land en onafhankelijkheid, maar verbinden zich ook steeds vaker met Europa. De Franse markt staat dus steeds meer open voor zakelijke deals met internationale bedrijven, maar je moet je wel aan ‘hun regels’ houden. Lees deze blog met tips voor zakendoen in Frankrijk om te leren hoe u uw werkrelaties tot een succes kunt maken.

Taal en cultuur
De Franse taal is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. Ondanks dat de meeste Fransen – en zeker Franse jongeren – wel Engels begrijpen, is het voor het succes van uw zakelijk contact belangrijk dat u Frans spreekt. Zakendoen in Frankrijk is ervoor zorgen dat u de taal in de basis spreekt en begrijpt. Volg dus een taaltraining zakelijk Frans voordat je je op de Franse markt begeeft.

Franse business cultuur
Om de Franse bedrijfscultuur te ontcijferen en de regels voor zakendoen in Frankrijk te begrijpen, is het belangrijk om inzicht te hebben in de kern van de Franse waarden. Belangrijk hierbij is de manier waarop de Fransen ‘socialiseren’. De eerste stap in de kennismaking en het ontwikkelen van een goede relatie is om onderdeel te worden van iemands netwerk (réseau). Deel uitmaken van het netwerk helpt u sneller vooruitgang te boeken bij het zakendoen in Frankrijk.

Weet waarover je praat
Fransen praten graag en zullen dan ook hele gesprekken voeren voordat het zakelijk deel aan bod komt. Ze praten graag over eten en de Franse keuken, maar daarnaast zijn kunst, filosofie, sport en de geschiedenis van Frankrijk belangrijke gespreksonderwerpen. Meepraten kan natuurlijk altijd, maar let op met het geven van je mening over een onderwerp. Fransen houden van onderbouwde standpunten en niet van persoonlijke meningen.

Hoffelijkheid
Nieuwkomers in Frankrijk kunnen het moeilijk vinden te begrijpen hoe iemand te begroeten bij het zakendoen. Deze regels zijn namelijk niet echt rechtlijnig. Het gebruik van verschillende titels als ‘tu’ of ‘vous’ en de soms subtiele regels van hoffelijkheid kunnen verwarrend zijn. De manier waarop mensen begroeten elkaar in Frankrijk kan variëren en hangt meestal af van de relatie.

Houd voor de zekerheid de volgende regels aan: Spreek niemand zonder zijn of haar toestemming informeel aan. Gebruik daarom altijd het formele “vous” (u) totdat je zakelijke partner toestemming geeft “tu” te gebruiken. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, spreek je hem/haar ook formeel aan met “Monsieur” of “Madame”.

Hiërarchie
Frankrijk is een echt gecentraliseerd land en dit heeft invloed op de structuur van de Franse bedrijven. Beslissingen worden vaak alleen genomen door de topmanagers en de CEO van het bedrijf. Hierdoor kan het besluitvormingsproces dus enige tijd duren bij het zakendoen in Frankrijk.

Hiërarchie en formaliteit zijn dus belangrijke punten in de Franse business cultuur. Het is in Frankrijk dan ook belangrijk om de rang van uw collega’s te leren kennen en hiernaar te handelen. Wees formeel met hooggeplaatste personen en meer casual met mensen met een lagere of gelijke rang, maar controleer altijd eerst hoe u ze moet begroeten en met hen moet omgaan.

Controle en zorgvuldigheid
Een belangrijk aspect van de Franse cultuur is het beheersen en vermijden van onverwachte ontwikkelingen. De Franse hebben de neiging om alles zorgvuldig plannen en daardoor lijkt het wel eens dat zij gebrek aan flexibiliteit en creativiteit hebben.

Fransen nemen niet graag een risico. Ze bouwen hun zakelijke relaties zorgvuldig op. Zorg daarom voor goed onderbouwde plannen die allen in de Franse taal zijn. Bereidt eventuele vragen goed voor en zorg ervoor dat je deze uitgebreid kunt beantwoorden.

De rol van de manager in Frankrijk weerspiegelt ook deze oriëntatie. Managers willen er zeker van zijn dat alles volgens plan verloopt. Dit doen ze door op regelmatige basis hun werknemers te begeleiden, te corrigeren en het werk te beoordelen.

Relatiegeschenken
Het geven van een relatiegeschenk is in Frankrijk, zeker bij de eerste ontmoeting, niet gebruikelijk. Wil je toch iets meebrengen, dan moet je cadeau van goede kwaliteit zijn en zeker niet voorzien van een bedrijfslogo! Wat de Fransen wel waarderen is dat je hen aan het einde van jaar bedankt voor de samenwerking en hen een succesvol nieuw jaar wensen.

Tijd
Zakendoen in Frankrijk gaat qua tijd echt anders. Wanneer je een afspraak met een (mogelijke) Franse zakenpartner hebt gemaakt, moet je niet gek opkijken wanneer hij/zij te laat komt. Dit wordt als normaal beschouwd en afhankelijk van met wie je een afspraak hebt, hoef je geen excuses te verwachten voor de vertragingen.

Training interculturele communicatie

Wennen aan de Franse werkgewoonten en zakelijke etiquette kan moeilijk zijn. Het volgen van een cross-culturele bewustzijn trainingsprogramma kan u en uw team helpen om een beter begrip te krijgen van de (Franse) bedrijfscultuur en daarmee uw succes dus te verbeteren. Naast deze training is een goede beheersing van de Franse taal dus aan te raden. Interlect verzorgt onder andere een op maat gemaakt zakelijke taaltraining Frans. Neem voor meer informatie of beide trainingen contact met ons op 085 40 17 825 of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl