Welke taal spreekt men in Zwitserland

De mixtalen uit Zwitserland

Van veel Europese landen is duidelijk welke taal over het algemeen wordt gesproken door de inwoners van dat land. Spaans in Spanje, Duits in Duitsland, Nederlands in Nederland en Noors in Noorwegen.

Toch worden sommige talen, zoals bijvoorbeeld het Duits en Frans ook in andere landen gesproken en ook het Nederlands wordt in landen buiten Nederland gesproken, zoals in België. In de komende maanden zullen we steeds een ander land, in en buiten Europa, met een mix van talen of een bijzondere taal aan bod laten komen, onder de noemer ‘Welke taal spreekt men in …’. Deze keer Zwitserland.

Mix van talen

Zwitserland is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten en heeft ruim 8 miljoen inwoners. De Zwitserse cultuur is sterk beïnvloed door die van buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. Duits, Frans en Italiaans zijn alle drie officiële talen in Zwitserland, evenals het Reto-Romaans.

Het Duits wordt als hoofdtaal door ongeveer 63% van de bevolking gesproken, het Frans door 20% van de bevolking, het Italiaans door zo’n 7% en dan het Reto-Romaans door nog geen 1% van de bevolking. Nog zo’n 9,0% van de bevolking in Zwitserland beheerst een andere taal dan de landstalen. Servo-Kroatisch is daarvan de belangrijkste met 1,4% gevolgd door Albanees, Portugees, Spaans, Engels, Turks, Tamil, Arabisch en Nederlands. Het Nederlands wordt door 0,2% van de Zwitserse bevolking als eerste taal gesproken.

Welke taal wordt waar gesproken?

Het Duits dat door de Duitstalige Zwitsers gesproken wordt is Zwitserduits, dat op veel punten afwijkt van het Hoogduits en ook grote verschillen kent tussen de verschillende steden en dorpen. Het Zwitserse Frans wijkt in details ook af van het officiële Frans. In de verschillende landstalen noemt men Zwitserland Schweiz (Duits), Suisse (Frans), Svizzera (Italiaans) en Svizra (Reto-Romaans).

Duits-Zwitserland

Duits-Zwitserland is het gedeelte van Zwitserland waar Zwitserduits wordt gesproken, terwijl de ambtstaal en geschreven taal het Hoogduits is. Dit is verreweg het grootste gedeelte van Zwitserland. In 17 van de 26 kantons van Zwitserland is alleen Duits de officiële taal.

West-Zwitserland of Romandië

Romandië is het gedeelte waar Frans gesproken wordt. De kantons van Genève, Vaud, Neuchâtel, Jura en de grootste gedeelten van de kantons van Wallis en Fribourg en een klein deel van Bern behoren hierbij. De grens tussen Romandië en Duits-Zwitserland wordt de Röstigraben genoemd en ligt ongeveer bij de rivier de Saane.

Italiaans-Zwitserland

Italiaans-Zwitserland is het gedeelte van Zwitserland waar Italiaans gesproken wordt. Het wordt ook wel Latijns-Zwitserland genoemd. Het gehele kanton Ticino en een deel van het kanton Graubünden behoren hierbij.

Reto-Romaans

Het Reto-Romaans (Alpenromaans) wordt gesproken in een groot deel van het kanton Graubünden. Het wordt gesproken door zo'n 400.000 mensen en valt uiteen in vijf deels zeer afwijkende dialecten.

Taaltraining

Wilt u zaken gaan doen met een bedrijf in Zwitserland, dan is het zinvol te achterhalen welke taal gangbaar is in de markt die u wilt gaan bedienen. Interlect verzorgt zakelijke taaltrainingen op maat in zowel Duits als als Italiaans, maar ook een taaltraining Frans.

Voor meer informatie over onze zakelijke taaltrainingen op maat neemt u contact met ons op 085 40 17 825 of stuur een e-mail aan info@interlect-groep.nl. U kunt ook direct een offerte opvragen.

« Terug

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie?

Bel 085-4017825 Stuur een e-mail Vraag offerte aan