Blog

Vreemde taal leren; woorddenkers versus beelddenkers

Offerte

Hoe een taal te leren: woorden versus afbeeldingen

In het dagelijks leven, zowel privé als zakelijk, bestaan grote verschillen tussen woorddenkers en beelddenkers en leidt dit al vaak tot communicatieproblemen. Maar hoe zit dat op het moment dat woorddenkers en beelddenkers een vreemde taal gaan leren, bijvoorbeeld door een cursus zakelijk Engels of een taaltraining zakelijk Duits bij Interlect te volgen?

In deze blog probeer ik hier een antwoord op te krijgen, maar eerst even naar de basis. Wat is het verschil tussen woorddenkers en beelddenkers?

Woorddenkers versus beelddenkers

Een beelddenker denkt in beelden en een woorddenker denkt in woorden. De ene maakt dus gebruik van het primair denkproces en de ander van het secundair denkproces. Grof ingedeeld is 90% van de bevolking woorddenker en 10% van de mensen een beelddenker. De oorsprong van de verschillen ligt in de hersenen. De beelddenker blijkt een dominante rechterhersenhelft te hebben en de woorddenker heeft juist een dominante linkerhersenhelft.

De functies van de rechterhersenhelft maken de beelddenker een emotioneel en sfeergevoelig persoon; zij voelen en weten veel maar kunnen niet benoemen en daardoor ontstaan communicatieproblemen. Dit terwijl een dominant linkerhersenhelft persoon (woorddenker) juist iemand is die analytisch en rationeel is.

Verschillen in communicatiestijl

Bovenstaand gegeven veroorzaakt verschillen in communicatie en perceptie (wat er gezegd wordt en het beeld wat je waarneemt) van een beelddenker en een niet-beelddenker. Een beelddenker die geen weet heeft dat niet iedereen ‘denkt ‘zoals hij/zij wordt zo heel kwetsbaar gemaakt. Een geschreven tekst of mondeling gesprek gaat dan ook vaak 'fout'.

Andere talenten op leergebied

Op leergebied hebben beelddenkers ook andere talenten dan woorddenkers. Vaak is namelijk niet de leerstof het probleem, maar de manier van aanbieden en verwerken van de stof. Over het algemeen biedt het onderwijs de leerstof talig aan: gestructureerd, in kleine porties met accent op verschillen. Op deze manier wordt de lesstof begrepen en onthouden door woorddenkers.

Beelddenkers denken liever in beelden: ze willen overzicht, werken vanuit het geheel en zoeken de samenhang. Ze combineren zoveel mogelijk zintuigen bij het leren, zoals kijken, voelen, bewegen.

Vreemde taal leren

Veel beelddenkers hebben op jongere leeftijd problemen met het leren van een nieuwe taal. Een vreemde taal leren is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Veel rijtjes leren, en losse woordjes zonder context. Erg lastig voor een beelddenker. Hoe meer je je ontwikkeld in een vreemde taal hoe makkelijk het gelukkig wordt voor de beelddenker, want dan gaat het meer om het overzicht.

Tips voor beelddenkers

We hebben een aantal tips voor beelddenkers bij het leren van een vreemde taal: Dompel je onder in de nieuwe taal. Bijvoorbeeld door een boek wat je al kent te lezen in de betreffende taal of radio te luisteren of televisie te kijken in de vreemde taal. Al begrijp je niet alles, het maakt wel de structuur van de taal duidelijk.

Leer woordjes door groepjes te maken van woorden die met elkaar te maken hebben en probeer een voorstelling te maken van de woorden. Zo verbind je het woord aan iets wat je al weet waardoor je het woord makkelijker kan onthouden. Je maakt als het ware een woordweb in je hoofd. Verbeeld de woorden door afbeeldingen van het woord te zoeken in Google Afbeeldingen (typ bijvoorbeeld umbrella in of flower).

Taaltraining Frans

Maar hoe dan ook, oefenen vanuit de praktijk van alledag is de beste manier om een taal te leren en dat geldt voor zowel voor woord- als beelddenkers. Probeer, voor een snel en goed resultaat, als je een bijvoorbeeld een taaltraining Frans of taaltraining Duits volgt, buiten de lessen om zoveel mogelijk te oefenen met bijvoorbeeld collega’s, het leren van vakliteratuur in de desbetreffende taal of het kijken van business gerelateerde filmpjes via YouTube.

Interlect ondersteunt cursisten bij het leren van een vreemde taal op alle niveaus. U kunt bij ons terecht als beginner, maar ook als gevorderde.

Offerte aanvragen

Voor meer informatie, neemt u contact op 085 40 17 825 , vul onderstaande contactformulier in of vraag direct een offerte bij ons aan.